De HR en VR Ketel

Als je aan het onderzoeken bent wat voor soort ketel je nodig hebt, dan weet je waarschijnlijk al iets over HR ketels, ook wel condensatieketels genoemd. Dit is tegenwoordig de standaard met betrekking tot ketels. Dit zijn relatief nieuwe ketels die zuiniger zijn.

HR staat overigens voor ‘hoog rendement’. De voorlopers van de HR ketel is de VR ketel. Dit staat voor ‘verbeterd rendement’. De laatste type ketels mogen inmiddels niet meer worden verkocht. De rendement van een VR ketel ligt rond de 83%. Bij een HR ketel is het rendement meer dan 100%.

Maar hoe is dat dan mogelijk?

hr ketelDe HR ketel, ook wel condensatieketel, maakt gebruik van de vrijgekomen condens. Deze condens bevat warmte. Hierdoor kan de ketel nog extra warmte produceren en dus hoger dan 100% uitkomen. Daarnaast zijn ook de verbrandingstechnieken natuurlijk verbeterd. Zo kunt u flink besparen. Dit maakt het voor veel mensen interessant. Natuurlijk is een nieuwe ketel laten plaatsen een investering, maar doordat u energie bespaard kan de ketel zichzelf terugverdienen.

Alhoewel veel mensen wel graag zo’n nieuwe ketel zouden willen, heeft natuurlijk niet iedereen een dergelijk bedrag op de bank staan. Toch kan het voorkomen dat de ketel opeens stopt met werken, dan staat u voor de keuze om deze te laten repareren, of voor een nieuwe te kiezen.

Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om voor een vast bedrag per maand de ketel op afbetaling aan te schaffen. Natuurlijk wordt hier een stukje rente voor gerekend, maar het maakt een nieuwe ketel wel tastbaar en een optie. Natuurlijk kunt u ook de oude ketel laten repareren, maar wie weet hoe lang deze nog mee zal gaan. Misschien is er over enkele maanden opnieuw iets mis en lopen de kosten nog meer op. Daar komt bij dat oudere ketels dus minder energiezuinig zijn. Dit kunt merken aan uw energiefactuur aan het einde van het jaar.

Naast een nieuwe ketel is het natuurlijk sowieso een goed idee om energie te besparen. De verwarming kan bijvoorbeeld een graadje lager gezet worden, of u kunt iets minder vaak gaan douchen. Deze zaken lijken misschien niet veel op te leveren, maar als u dit op jaarbasis gaat bekijken kan het toch behoorlijk schelen. En hoe leuk is het om aan het einde van het jaar geld terug te krijgen van uw energieleverancier?